Merhaba arkadaşlar,
Bugün “Erasmus Maceram” serisine devam edeceğim. Geçen yazımda Erasmus+ Öğrenim Programı için Başvuru sürecini anlatmaya çalışmıştım. Bugünkü yazımda birçok arkadaşımın merak ettiği “hibe” konusunu ele alacağım.
Hazırsanız başlayalım…
Erasmus Hibe Şartları
Erasmus’a başvurdum ve istenen sınavlardan yeterli puanları aldım. Şimdi önemli olan sorulardan birisi hatta birçoğumuz için en önemlisi: “hibe almak”
Öncelikle hibeyi almanız için gereken şartları anlatacağım. İlk yazımda bahsettiğim gibi yazılı ve sözlü mülakat sınavlarından yeterli notu aldınız. Bu iki nota üniversite ağırlıklı genel not ortalamanız da (GNO) eklenerek, üç notun ortalaması alınıyor. Bu ortalamalar en yüksekten düşüğe doğru sıralanıyor.
Benim dönemimde toplamda 30-32 kişi geçer not almıştı. Bu sıralamaya göre -üniversiteye göre değişebilir ama- genelde 12-14 kişiye asıl listeden hibe verilir.
Hibe verilecek kişi sayısı, üniversitenizin Erasmus+ programı kapsamında önceki yıllarda kaç kişi gönderdiği, bu yıl kaç kişi göndereceği, programdan feragat eden kişiler gibi çok çeşitli etkenlere bağlıdır.
Eğer listede sizin üstünüzde olan ve Erasmus’tan feragat eden öğrenciler olursa, liste sırasına göre yedekte kalanlara hibe verilir.
Hibe Çeşitleri ve Miktarları
Erasmus+ Programı kapsamında birkaç farklı hibe çeşitleri vardır. Bu hibeleri şu şekilde sıralayabiliriz.
- Öğrenim Hareketliliği Hibesi
- Staj Hareketliliği Hibesi
- Personel Hareketliliği Hibesi
Öğrenim Hareketliliği Hibesi
yurt dışı ülkelerde bir ya da iki dönem boyunca eğitim görecek öğrencilere verilen hibe çeşididir. Erasmus+ kapsamındaki ülkeler ekonomik yaşam standartlarına göre 3 gruba ayrılmıştır. Bu gruplar şu şekildedir.
Staj Hareketliliği Hibesi
Yurt dışında iki ya da üç aylık süreyle yaz stajı yapmak isteyen öğrenciler için verilen hibedir. Bu hibe de aynı şekilde 3 gruba ayrılmıştır.
Not: Staj Hareketliliği kapsamında yurt dışında staj yapmak istiyorsanız ünversitenizin Erasmus+ koordinatörü ile görüşmenizi öneririm.
Çünkü benim üniversitemden söylendiği kadarıyla yurt dışında staj yapılacak şirketin öğrenci tarafından bulunması gerektiği söylenmişti. En kesin bilgiyi üniversitenizin koordinatörlerinden öğrenebilirsiniz.
Personel Hareketliliği Hibesi
Bu hibe çeşidi ise, yurt dışında ders vermeye giden akademik personellere günlük olarak verilen hibe çeşididir. Yani yabancı ülkede ders, konferans, seminer gibi etkinliklerde ders vermeye giden akademik personele verilir.
Personel Hareketliliği kapsamında verilen hibe çeşidi de ülkelerin ekonomik yaşam şartlarına göre sınıflandırılarak verilmektedir. Bu hibe çeşidi ile ilgili maalesef daha fazla bilgim yok. 🙂
Hibelerin Verilişi
Erasmus+ hibeleri, ülkemizde faaliyet gösteren Ulusal Ajans tarafından üniversitelere aktarılır. Daha sonra üniversiteler de öğrencilerin önceden bildirdiği hesap numaralarına hibelerin %80 oranını yatırır.
Öğrenciler yurt dışında toplam hibe tutarının %80’lik kısmı ile geçimini sağlarlar. Erasmus+ programı bitiminde, öğrenci ülkeye döndükten sonra kalan %20’lik kısım yatırılır.
Not: Ulusal Ajans’ın, üniversite yönetiminin veya bankaların bürokratik gecikmelerinden kaynaklı hibeniz 1 aya kadar geç yatabilir.
Bu sebep ile size hibe çıksa dahi üzerinizde 1 ayı çıkaracak kadar euro bulundurmanızı öneririm.
Hibe Hangi Bankaya Yatacak?
Bazı arkadaşlarımın merak ettiği konulardan biri de hibenin yatırılacağı banka hangisi ? Hibe yatırılan banka genellikle üniversitenizin çalıştığı banka olmaktadır.
Devlet üniversiteleri genellikle Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank hesaplarını kullanmaktadır. Devlet üniversitesinde okuyan öğrencilerden genelde bu üç bankanın birinde euro hesabı açmaları isteniyor.
Vakıf üniversitesinde yani Özel üniversitede okuyan öğrencilerden ise genellikle üniversitenin çalıştığı bankada euro hesabı açmaları isteniyor. Benden de üniversitemin çalıştığı Alabaraka Türk Bankası’nda Euro hesabı açmamı istemişlerdi.
Bugünkü yazımın sonuna geldik. İlerleyen yazılarda yurt dışında en ucuza para çekme için banka önerilerinde bulunarak, para çekme ücretlerini detaylı olarak anlatacağım. Umarım sorularınıza az da olsa cevap bulabilmişsinizdir. Hoşçakalın.
![]() |
+90(546)853-8814 |
---|---|
![]() |
[email protected] |