Merhaba arkadaşlar,
Erasmus Maceram yazı dizisine devam ediyorum. Bugünkü konumuzda sizlere gideceğiniz ülke için vize başvurusunun nasıl yapılacağını anlatacağım.
Ama vizeden önce tabi ki bir pasaportunuzun olması gerektiğini belirtmemde fayda var. Vize başvurusu için konsolosluklar genel olarak seyahate gitmeden 2 ay önce başlamanızı öneriyor. Pasaport işlemleri ise artık internet üzerinden randevu ile çalışıyor. Pasaportlar genellikle Pasaport polisine gidip gerekenleri yaptıktan sonra 1 hafta ile 10 gün içinde evinize postalanıyor.
Vize Başvuru Süreci
Vize başvuruları her ülkeye göre değişkenlik gösteriyor. Bazı ülkeler vize alacak kişinin fiziken konsolosluğa giderek başvurmasını isterken, bazı ülkeler ise vize başvuru sürecini e-posta üzerinden yürütüyor. Bu sebeple en doğru bilgiyi alabilmek için gideceğiniz ülkenin Türkiye’de bulunan başkonsolosluğunun internet sitesine bakın. Eğer ki yeterli bilgi bulamazsanız başkonsolosluğu arayarak durumunuzu anlatın ve ne yapmanız gerektiğini sorun.
Slovakya Vize Başvurusu
Şimdi sizlere kendi vize başvuru sürecimden bahsedeyim. Erasmus kapsamında Slovakya’ya gideceğim kesinleştikten sonra vize işlemlerine başladım. Slovakya İstanbul Başkonsolosluğu’nu web sitesinde bulduğum telefondan aradım. Telefonda ilk önce Slovakça sonra Türkçe olarak “Slovakya İstanbul Başkonsolosluğu’na hoşgeldiniz” şeklinde açıyorlar.
Daha sonra Erasmus için Slovakya’ya gideceğimi ve vize başvurusu yapmak istediğimi belirttim. Bunun için ne yapmam gerektiğini sordum. Slovakya için vize başvuruları iki gruba ayrılıyor; Turistik amaçlı vizeler ve diğer amaçlı vizeler. Eğitim, ticaret vs. Telefondaki hanımefendi e-posta atmam gereken kişinin bilgilerini iletti. Ben de detaylı bir e-posta ile durumu anlattım.
Yeşil Pasaport Vize Durumu
Vize başvurusu için attığım e-postaya cevaben gelen mailde, kırmızı pasaport sahiplerinin 90 gün geçerli Schgen vizesi için yapması gerekenler vardı. Ayrıca ek bir açıklama olarak “yeşil pasaport sahibi iseniz sadece oturma izni başvurusu yapmanız yeterlidir” notu vardı. Slovakya üç ayı geçen ziyaretlerde oturma izni başvurusu talep ediyor.
Yeşil pasaport sahipleri vizeden muaf sayıldığı için vize almalarına gerek duyulmuyor. (İstisnai ülkeler hariç)
Vize Başvurusu Belgeleri
Vize başvurusu için attığınız e-posta sonrası istenen belgeler size liste halinde gönderiliyor.
1. E-Posta’da ek olarak gönderilen, başvuru sahibinin eksiksiz doldurup imzaladığı formlar
2. Gidiş tarihinden itibaren en az 3 ay daha geçerli olacak orjinal pasaport
3. 2 adet biometrik fotoğraf (Biri başvuru formuna yapıştırılacak.)
4. Slovak Üniversite’den ıslak imzalı kabul mektubu (Mektup Slovakça olmalı)
5. Slovakça ıslak imzalı konaklama belgeleri (Kabul mektubunda belirtilmiş ise ek belgeye gerek yoktur.)
6. Uçak bilet rezervasyonu (Uçuşlar komşu ülkelere ülkelere Viyana ya da Budapeşte kabul edilebiliyor.)
7. Gideceğiniz tarihleri kapsayan Sağlık Sigortası ve İngilizce kopyası
8. Orjinal Hibe yazısı ve fotokopisi
9. Islak imzalı öğrenci belgesi (Türkiye’deki üniversiteden alınacak)
10. İkametgah Belgesi (E-Devlet’ten alınan kabul ediliyor.)
11. Nüfus Cüzdan Fotokopisi
12. Pasaport Fotokopisi
13. Apostilli Sabıka Kaydı Belgesi
Bürokratik işlemlerde çeşitli değişkenlikler olabileceği için en güncel evrak listesini konsolosluktan teyit etmeniz en doğrusu olacaktır. Tüm belgeleri eksiksiz ve istenildiği şekilde götürün. Konsoloslukta fotokopi çekerler gibi bir düşünce ile giderseniz, eksik evrak gerekçesi ile vize vermeme ihtimalleri var.
Bu belgelere ek olarak vize başvuru ücreti 33€ tutarını belirtilen konsolosluk hesabına yatırmanız isteniyor. Dekontu da diğer belgeler ile getirmeniz gerekiyor. (Vize ücreti ülkeden ülkeye değişkenlik gösterebilir, belirtilen değerler Slovakya için geçerlidir.)
Belge Çevirileri
Her ülke vize ve oturma izni başvuruları sırasında çeşitli belgelerin kendi dillerine çevrilmiş kopyalarını istemektedir. Ben Slovakya için istenen belgelerin çevirilerinden bahsedeceğim.
İstanbul Başkonsolosluğundan bana çevrilmesi gereken belgeler olarak hibe yazısı ve apostilli (uluslararası geçerli) sabıka kaydı söylenmişti. Ayrıca eğer kabul mektubunuz Slovakça değil ise onu da çevirmeniz gerekebilir.
Ücretler konusuna gelince ise; eskiden birkaç yıl öncesi Slovakya yetkilileri herhangi bir çeviri bürosunu kabul ediyormuş. Şu an sadece 2 çeviri bürosunun evraklarını kabul ediyorlar. Birisi Bratislava’da Mustafa Koruk diğeri Ankara’da Akdil Tercüme Bürosu. Bu iki çeviri bürosuna Slovakya yetkilileri özel birkaç kaşe vermiş. Slovakya’ya gelip işlemlere başladığınızda yetkililer bu kaşeleri kontrol ediyor.
Çeviri fiyatlarına gelirsek maalesef tekelleşmeden dolayı çeviri fiyatları çok yüksek. Ben Ankara’da bulunan Akdil Tercüme’de çevirttim. Toplamda 2 – 3 sayfa evrak için 600 Türk Lirası kadar bir ücret ödedim.
Vize Randevusu
Vize evraklarınızı toplarken e-posta üzerinden konsolosluğa gitmek için randevu almanız da gerekiyor. Başvurduğunuz ay, ülke içi durumlar, tatiller gibi sebepler ile randevu tarihiniz 1 hafta ile 1 ay arası değişebilir. Bu durumu göz önünde bulundurun.
Vize başvurusu sürecini anlattığım yazımın sonuna geldik. Yurt dışına seyahat etmek isteyenlerin ve Erasmus yapmak isteyen öğrenci arkadaşlarımın bir nebze de olsa faydalandıklarını umut ediyorum. Bir sonraki yazımda görüşünceye dek hoşçakalın.
Görüş, öneri ve şikayetleriniz için aşağıdaki yollarla bana ulaşabilirsiniz.
![]() |
+90(546)853-8814 |
---|---|
![]() |
[email protected] |